Okul içerisinde çocuklar her ne kadar dersi verimli dinleyerek sınıf içerisinde öğrense de bunları sonrasında tekrar etmediğinde birçoğunun hafızadan silindiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle etkili ders çalışma sürecine sahip olmak, öğrendiklerinizi pekiştirmek ve onları kalıcı yapmak için son derece önemlidir. Etkili ders çalışma için ipuçlarını merak ediyorsanız, bu konu hakkında çok fazla yazı bulabileceğinizi aynı zamanda eğitmenlerin kitaplarına da danışabileceğinizi söyleyebiliriz. Fakat her çocuğun çalışma ve öğrenme yöntemi farklı olacağından bu yöntemlere göre hareket etmek de yine de fayda olacağını söyleyebiliriz.

Öğrencinin psikolojisi de göz önünde bulundurularak bir çalışma yöntemi belirlenmelidir. Çünkü kendisini baskı altında hisseden öğrenciler çalışmadan hiç bir verim alamayabilir. Yapmanız gereken verimli bir çalışma süreci için, karşınızdaki tanıyor olmaktır.

Ders Çalışmak İçin Önemli Taktikler Nelerdir?

Öncelikli olarak söyleyebileceğimiz verimli çalışmak için plan yapmanızdır. Yani saat kaçla kaç arasında ders çalışacağınızı, ne kadar süre ara vereceğinizi, hangi konuları ne kadar sürede bitireceğinizi planlarsanız bu plana sadık kalmanız daha da kolaylaşacaktır. Verimli çalışmak için plan yapmak ilk kuraldır. Planlamak aynı zamanda zihinde bir şeyi sıkça tekrar etmek ve kendini plana doğru yönlendirmek olduğu için bir şeyi ne kadar fazla planlarsanız o kadar yönlendirmiş ve odaklamış olacağınızı söyleyebiliriz.

Günlük olarak tekrar etmek ve bunu haftalık ve aylık periyotlar şeklinde de yapmak, iyi ve kalıcı öğrenme aşamasının ve etkili ders çalışma ipuçlarının en önemli taşlarındandır. Çalıştığınız konu hakkında ne kadar bilgili olduğunuzu test etmek de önemlidir. Bunun için de öğrendiğiniz konu hakkında ne kadar fazla soru görürseniz o kadar avantaj sağlarsınız. Çünkü bu sayede öğrendiklerinizi test etmiş olacak ve gerçekten öğrenmediğiniz ya da anlamadığınız alanlar olup olmadığını anlamış olacaksınız. Öğrencinin psikolojisi baz alınarak bakılırsa test etmek aynı zamanda motive eden de bir durumdur. Çünkü karşısına gelen her soruyu yanıtlayabilen ya da akıl yürütebilen öğrenci konuya hakim olduğunu düşündüğü için daha fazla çalışmak ve daha fazla bilgilenmek isteyecek, bu da etkili ders çalışma için onu motive edecektir.