Aile içi şiddetin öğrenci psikolojisine etkisi son derece olumsuz olurken özellikle eğitim çağındaki çocuklar bundan çok daha fazla etkilenebilmektedir. Küçük çocuklar her ne kadar bunlara anlam veremezken eğitim çağındaki çocuklar yaşananları yeni anlamlandırmaya ve dünyayı yakından tanımaya başladığı bir zamanda bu durum karşısında kişiliklerini etkileyebilecek zararlarla karşılaşabilir. Hatta birçok çocuğun aile içi şiddetten kendisini sorumlu tuttuğu görülmüştür. Öğrenci psikolojisi anlamında düşünüldüğünde de çocukların eğitim hayatlarında bunun çok fazla olumsuz etkisinin olabileceği söylenebilir.

Duygularını ifade etmek de zorlanan ve sürekli suçluluk ve ezilmişlik psikolojisi yaşayan çocuklar özgüveni eksik olarak büyüyeceği için ilerleyen zamanlarda derslerinde de sürekli olarak başarısız olacağı hissiyatına kapılırlar.

Aile İçi Şiddette Çocuğun Psikolojisi Nasıl Etkilenir?

Öncelikle şiddete maruz kalan çocukların korkak büyüdüğünü söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak da fiziksel anlamda etkilenen çocuklarda aşırı bir karın ağrısı, depresyon hali, baş ağrısı gibi fiziksel etkiler de görülebilir. Eğitim çağındaki çocukların altına ıslatmaları da genelde şiddetle ilişkilendirilir. Konuşma bozuklukları, kekeleme ya da konuşmanın gerilemesi, içe dönüklük, sohbet edememe gibi durumlarda genelde çocuğun gördüğü şiddetin etkisindendir. Etrafa karşı olan ilgisizlik ve duyarsız olma durumu da şiddet kaynaklıdır.

Şiddet gören çocukların uyku problemi de çok sık yaşanır. Genelde bu çocuklar uykuya dalamaz ya da kabus görme gibi problemlerle sık karşılaşır. Ayrıca sık ve uzun ağlama, ağlama krizleri ya da nöbetleri geçirmesi de bundan kaynaklıdır. Yeme içme anlamında problem yaşayan kimi çocuk kendisini aşırı yemeğe vurabilirken bunun tam tersi yani iştahsızlık da görülebilir. Özgüven azalması özellikle öğrenci psikolojisini önemli ölçüde etkileyen bir kavramdır. Öğrencilerin özgüveni eksik olarak büyürse herhangi bir konuda tam olarak bilgili olduğunu hiç bir zaman iddia edemeyecek ve kendisini motive edemeyecektir. Başarılı olmak için motive olmak ve bildiğini düşünmek son derece önemli olduğu için birçok çocuğun bundan ayrı büyümesi eğitim hayatlarını olumsuz etkileyecektir. Agresifleşen ve şiddetten dolayı saldırgan olmaya meyilli büyüyen çocuk sosyal olarak da uyumsuz olur.