Çocuğunuz hiç yerinde duramıyor, oldukça hareketli, enerjisi hiç tükenmeyecekmiş gibi görünen bir çocuk, öte yandan dikkatini verdiği konularda da oldukça başarılı olabiliyor, aslında zeki ama çalışmıyor sınıfında yani, her şeyden çok çabuk sıkılıyor, istediği olmadığında aniden sinirlenebiliyor, ancak siniri aniden de sönebiliyorsa, çocuğunuzda hiperaktivite sorunu olabilir. Peki, hiperaktiflik nedir ve hiperaktifliğin öğrenim hayatına etkisi nasıl olur?

Hiperaktiflik nedir ve nasıl anlaşılır?

En yaygın öğrenci sorunları arasında gösterilen hiperaktivite ilkokul çağındaki çocuklarda gözlenen dikkat kaybı ve aşırı hareketlilik ile desteklenen bir problemdir. Her hareketleri, ya da dikkatini yeterince veremeyen çocuk hiperaktif olacak diye kesin bir kural olmadığından çocuğunuzda bu tip davranışsal durumlar gözlemliyor ve şüphe duyuyorsanız herhangi bir pedagog, çocuk psikoloğu ya da uzaktan destek ekibi ile iletişime geçerek şüphelerinizi giderebilirsiniz. Karşınızdaki uzmana çocuğunuzun durumunu ayrıntılı olarak anlatmanız hem sizin hem de çocuğunuzun yararına olacaktır. Bazı durumlarda daha yetişkin çocuklarda da gözlemlenen benzer davranışlar da uzmanların yanlış değerlendirmeleri sonucu hiperaktivite teşhisi almaktadır ancak bu sorun daha erken yaştaki küçük çocuklarda gözlemlenen bir sorundur. Çözülmezse çocuk büyüdükçe farklı sorunlara evrilerek şiddet yanlısı, başarısız, aşırı öfkeli çocuklar ortaya çıkarabilir.

Sizin tepkileriniz hiperaktivite üzerinde oldukça önemli

Ailelerinden en büyük düştüğü yanlışlardan biri çok hareketli bir çocuğu sürekli engelleyerek oturtmaya çalışmak, çok konuştuğu için susturmak, bir konuda çok ısrar ettiği için azarlamak, ya da toplum içerisinde enerjisini atmaya çalışırken azarlamak kısacası hemen her alanda kısıtlamak. Ancak çocuklar yetişkinlerden farklı olarak yapmak istedikleri ve kafalarına koydukları bir şey olduğunda sizin tarafınızdan sürekli engelle karşılaşırlarsa daha çok inat edip davranışlarını dozunu artırarak devam ettireceklerdir.

Hiperaktivite zamanında ve doğru bir şekilde çözülmediğinde çocuğun okulda da hem arkadaşları hem öğretmenleri tarafından benzer kısıtlayıcı tepkilerle karşılaşmasına böylece okul ve derslerden daha fazla soğuyarak ilgisini kaybetmesine, uzun vadede başarısız olmasına yol açar. Öğrenci sorunları hafife alınmamalı ve gerekli hassasiyet ve ilgi gösterilerek bir uzmandan yardım alınarak çözüme kavuşturulmalıdır.