Çocuğunuzu dünyaya geldikten sonra çok büyük bir titizlikle yetiştirmeye başlarsınız. Her konuda üstüne titrer, her şeyin en iyisini onun için istersiniz. Ancak kimi zaman isteyerek ya da istemeyerek çocuğunuza karşı yanlış tutumlar sergilediğiniz durumlar ortaya çıkabilir. Siz bu durumun onun psikolojisine ne denli zarar vereceğini düşünmeseniz de çocuğunuz bundan oldukça etkilenir. Ya da siz ne kadar üstüne titrerseniz titreyin okula başlamış ve dolayısıyla sosyal ortama dâhil olmuş çocuğunuzun öğretmenleri ve arkadaşları ile yaşadığı öğrenci sorunları her zaman farkında olup müdahale edebileceğiniz şeyler değildir. Aile ve okul ortamında dışlanan öğrenci psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmanız ve farkındalık kazanmanız için sizlere bazı tavsiyelerimiz var.

Aile içerisinde dışlanan çocuklar

Bazen kardeşten sonra ortaya çıkan ilk çocuğun dışlanma durumu bazen ise anne ve babanın çok yoğun çalışmasından dolayı çocuğun kendini dışlanmış olarak hissetmesine sebep olur. Dışlanan çocuk yalnız hissettiği gibi kendi fikirlerine, hayallerine önem verilmediğini, bir şey isteyecek olsa zaten umursanmayacağını düşünür. Bu durum aile ile çocuk arasındaki bağları yıpratacağı gibi çocuğun içine kapanıp ebeveynlerinden uzaklaşmasına hatta varsa bu sebeple kardeşine nefret duymasına bile sebep olacaktır. Kimi zaman aileler onun yapısı öyle bahanesinin arkasına sığınarak çocuklarının durumunu irdelemekten kaçınmaya çalışırlar. Çocuklar yapıları gereği yetişkinlere kıyasla çok daha hareketli, her zaman meraklı ve sosyal varlıklardır. Çocuğunuzda içe kapanıklılık durumu gözleniyorsa bu sebepsiz yere olamaz.

Okul ortamında dışlanan öğrenciler

Yetiştirilme tarzı okul ortamına girildiğinde ve diğer öğrencilerle kaynaşılmaya başladığında kendini daha çok gösterir. Sizin bin bir hassasiyetle büyüttüğünüz çocuğunuz artık diğer ailelerin büyüttüğü diğer çocuklarla bir aradadır ve farklı davranış biçimleri gözlemlemeye hazırdır. Ancak bazen yetiştirilme stilinden kaynaklı olarak okul çağındaki çocuklar arkadaşlarını dışlamak gibi bazı reaksiyonlar gösterebilir. Bu durum genelde kalem paylaşamama, birbirine oyuncak vermeme gibi basit öğrenci sorunları ile başlasa da çocuğunuzla sağlıklı ve mantıklı bir şekilde konuşmadığınızda ne yazık ki sorun önüne geçilemez bir hal alarak hızla büyümeye devam edecektir.