Yaşamımızın önemli bir bölümü okullarda ve sınav stresi ile geçmektedir. Birçok kişi sınav önce yaşadığı aşırı kaygı nedeniyle başarılı olacakları durumları bile olumsuza çevirmekte ve sonucunda başarısızlıklar gelmektedir. Burada asıl önemli olan konu sınav taktikleri uygulamaktır. Her bireyin çalışma şekli ve sınava hazırlanması da farklıdır. Bu nedenle kendinize uygun olacak sınav çalışma şeklini bulmanız ve buna göre çalışmanız gerekmektedir.

Verimli Sınava Hazırlanma Teknikleri

Sınava çalışma konusunda aileler ve öğrenciler arasında her zaman bir uyuşmazlık olmaktadır. Bunun nedeni ailelere göre sınavlara hazırlanmak taktikleri farklıyken öğrenciler kendilerine uygun olan taktiği kullanmayı tercih etmeleridir. Sınav taktikleri bireylere göre değişmektedir. Genel olarak uyulması gereken belli başlı yollar bulunmaktadır. Bunların içinde kendinize uygun olan maddeleri alarak nasıl çalışmanız gerektiğine kendiniz karar vermelisiniz.

Hangi şekilde çalışılırsa sınav güzel geçer sorusunu kendine yönelten öğrenciler için uygulayabilecekleri birkaç taktik vereceğiz. Bunların içinden kendinize uygun olanları uygulayabileceklerinizi uyarlayabilirsiniz.

İlk olarak çalışma amacı belirlemelisiniz. Sınav olacağınız konulara göre çalışma amacını ve ön plana çıkarmanız gereken ana başlıkları hazırlayarak işe başlayabilirsiniz.

Sınava hazırlanmak bir güne sıkıştırılmaması gereken bir iştir. Bunun için daha öncesinden planlı programlı çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

Zaman oldukça önemlidir. Sadece okul hayatında değiş yaşamımızın tüm veresinde zamanı verimli kullanmanız gerekmektedir. Sınav öncesi çalışmalarda da zamanınızı nasıl kullanacağınıza dair bir plan yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Sınav çalışmalarında en önemli konulardan biri dikkatinizi dağıtacak bir ortamda ya da nesnelerle çalışmaktır. Televizyon açık ders çalışmak, cep telefonun açık bir şekilde bulunması, park bahçe gibi alanlarda ders çalışmak ya da sınava hazırlanmak çok verimli olmayacaktır. Bunların yanı sıra aşırı yorgun olunduğu zamanlarda, çok tok olunan durumlarda, aşırı kaygı hissedilen durumlarda, çok sıcak ya da çok soğuk ortamlarda da çalışmak kişileri zorlayıcı etkenlerdir.

Çalışma ortamı oldukça önemlidir. Kimileri dağınık ortamlarda daha verimli çalışabilirken kimileri derli toplu düzen içinde çalışmayı severler. Kendinize uygun olacak verim alabileceğiniz bir ortama geçmenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle dikkatinizi daha iyi toplayabilirsiniz.

Sınavların ve öncesinin en önemli unsuru dikkattir. Sınava hazırlanırken de sınav esnasında da dikkatinizi toplamanız gerekmektedir.

Sınav öncesi hazırlık aşamasında en önemli konulardan biri de günlük çalışmaktır. Derslere hazırlık yapmanız, konuları önceden incelemeniz, ders sırasında notlar almanız bunları derlemeniz sınav öncesinde oldukça işinize yarayacak detaylardır.