Ödev hazırlama süreci okul yaşamı boyunca öğrencilerin pek de keyif aldıkları bir durum değildir. Genellikle hafta sonu çalışmalarına yönelik verilen ödevler özellikle yaz aylarına doğru daha da can sıkıcı bir hal almaktadır. Ödev hazırlamada sıkıcı olmaması için planlı çalışma son derece önemlidir. Sosyal yaşama ve okul hayatına planlı şekilde zaman ayıran öğrenciler hem okul yaşamalarında hem de sosyal yaşamlarında başarıyı yakalamakta ve motivasyonlarını kaybetmemektedirler. Burada iş ailelere de düşmektedir. Çocuklara sürekli olarak okul ve ödev hazırlama konusunda baskı yapılması, kendilerine zaman ayırmalarına izin verilmemesi onları okul yaşamından uzaklaştırmaktadır. Bu nedenle uzmanlar bu tarz baskıcı yaklaşımlardan uzak durulmasını tavsiye etmektedir.

Ödev Hazırlamada Kaynak Bulunması

Eski yıllara nazaran günümüzde ödev hazırlamak daha kolay diyebiliriz. Bilgisayarın olmadığı, kaynakların kısıtlı olduğu zamanlarda ödevlerin hepsi el yazısı ile hazırlanırken kaynak aramaları okul kütüphaneleri ve il halk kütüphaneleri ile kısıtlı kalmaktaydı.

Günümüze gelindiğinde ise teknolojinin ilerlemesi ile bilgisayar sisteminde hızlı şekilde yazıya dökülen ödevler için kaynak araması yapılmak istendiğinde pek çok seçenek karşımıza çıkmaktadır.

Ödev kaynakları nereden bulunur, sorusuna takılmadan ilk araştırılan kaynak internet ortamıdır. Sanal ortamda dünyanın tüm kaynaklarına kolaylıkla ulaşabilen öğrenciler bu konuda şanslıdırlar. Hazırlamak durumunda kaldıkları ödev konusuna yönelik internette arama motorlarında yapılan araştırmalara sayesinde milyonlarca kaynağa ulaşmak mümkün olmaktadır.

Eski yöntemlerden biri olan kütüphane ortamında araştırma yapmak da keyiflidir. Konuya göre yazılı kaynakların, görsel kaynakların araştırması okul kütüphaneleri ya da halk kütüphanelerinde yapılmaktadır.

Araştırma konularına yönelik ya da iş dünyasına yönelik hazırlanması gereken ödevlerde sivil ve devlet kuruluşlarında da yardım alınmaktadır. Kaynak elde edilmesine yönelik bu tarz bir araştırma yapılması gerektiğinde konuya yönelik bir topluluk bir dernek olması halinde bu derneklerin başkanları ya da üyeleri ile işletişime geçerek öğrenciler kapsamlı bir ödev hazırlama şansı da bulmaktadır.

Araştırma konusunda yönelik kaynak arayışı değişmektedir. Günümüz teknoloji çağı olmasından dolayı istenilen tüm bilgiye kolaylıkla ulaşan öğrenciler için ödevleri hazırlamak da artık kolay bir hal almıştır.