Öğrenci stresi okul yaşamının ilk yıllarında başlayan ve ilerleyen dönemlerde artabilen bir durumdur. Okul başarısını olumsuz etkileyeceği gibi öğrencilerin yaşamlarını da olumsuz etkilemektedir. Stresin yaşanması durumunda öncelikle ailelerin bir çözüm bulması ve öğrenci üzerinden oluşan stresi azaltacak etmenleri bulması gerekmektedir.
Stresin Etkileri Ve Başa Çıkma Yolları
Öğrenci stresi okul yaşamına yeni başlayan küçük bireylerde olabildiği gibi üniversite yaşamına devam eden gençlerde de görülmektedir. Özellikle okul yaşamına yeni başlayan çocuklarda ailelerinden ayrılma ve farklı ortama girme korkusu stresi oluşturmaktadır. İlk gün stresini yaşayan öğrenciler bu durumu atlamadıkları zaman okula gitme isteğini bile etkilemektedir.
Öğrencilikte okul stresi önlem alınması gereken ciddi bir durumdur. Strese giren öğrenci üzerinden baskı kurmak ve zorlamak bu durumu daha da tetikleyeceği gibi daha da olumsuzluklara neden olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle aileler stres yaşayan çocukları üzerinde kendileri bir çözüm bulmalıdır. Konuyla ilgili buldukları çözümlerin işe yaramaması halinde uzmanlardan da destek alınmalıdır.
Öncelikle çocukları okul ve öğretmenle korkutmamak gerekmektedir. Bu çocuklar üzerinde stres oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra okula gitmek istemeyen çocukların okula göndermemek de doğru bir davranış değildir. Kararlı ve tutumlu olmak onları ikna etmek ve korkulacak bir durum olmadığını anlatmak en doğru yöntemdir.
Okulun yeni bir ortam olması çocuklar için sosyal bir ortam oluşturmaktadır. Bunun keyifli ve eğlenceli olabileceğinin anlatılmasıyla işe başlanabilir. Yeni arkadaşlar edinmenin keyfine varan çocuklar okul stresinden kurtulabilmektedir.
Öğrencilik stresinin en fazla yaşandığı dönemler sınav dönemleridir. Sınavların yaklaşması ile başarısızlık duygusunun oluşmasına engel olamayan çocuklarda da stres durumu ortaya çıkmaktadır. Bunu önlemek içinde yapılması gereken düzenli bir çalışma planıdır: sınavlara bir gün kala sabahlara kadar çalışmak yerine sınav tarihine kadar daha titiz bir çalışma programı üzerinden gitmek stersi ortadan kaldırmaktadır. Aynı durum ödev teslimleri için de geçerlidir. Ödev teslim tarihine kadar hiçbir şey yapmadan beklemek ve son anda ödevi yetiştirmeye çalışmak stresi ana kaynağı olmaktadır. Düzenli bir çalışma programı ile okul yaşamına devam etmek stresi ortadan kaldıracak en temel etmendir.