Stres yaşamı kalitesi hale getiren ve birçok başarısızlığın temelini oluşturan en büyük düşmandır. Sağlık sorunlarının da yaşanmasının en büyük etmenlerinden biri olan stresle başa çıkmak için uygulanması gereken farklı metotlar bulunmaktadır. Yetişkinler için stresle başa çıkmak ve bunu fark etmek daha kolay olabilirken özellikle okul yaşamında öğrenci stresi yaşayan henüz kendilerini bulmaya çalışan gençlerin ve çocukların bu duygu ile başa çıkması her zaman kolay olamamaktadır. Bunun için öğretmenlerin ve özellikle ailelerin sabırlı olması ve onlara yol göstermesi gerekmektedir. Bu duygu ile başa çıkamayan gençlerde hayatları boyunca sürekli başarısız olma duygusu tüm yaşamlarını olumsuz etkileyecek bir duruma dönüşebilmektedir.
Okul Hayatında Stres Ve Başa Çıkma Yolları
Öğrenci stresi okul yaşamı boyunca birçoğumuzun yaşadığı bir durumdur. Bazı kişiler bu duyguyu son derece hafif yaşarken bazı kişilerde bu durum okul hayatını ve sosyal hayatını etkileyecek düzeye ulaşabilmektedir.
Stres başlı başına bir problem olabilirken bir de bunun küçük bedenlerde yer alamsı aileler için dikkat edilmesi gereken bir duruma dönüşmektedir. İlk olarak yapılması gereken öğrencilerde görülen stres sorunlarını bilmek, bunlara yönelik yapılması gerekenleri belirlemektir.
Okul yaşamında strese neden olabilen en önemli etmenlerden biri başarısız olma duygusudur. Bir soruyu, bir problemi, bir konu hakkında bilgi sahibi olmaması halinde ya da bilememesi durumunda rezil olacağını, azarlanacağını düşünen öğrenciler okul yaşamları boyunca bildikleri konularda bile yorum yapmaktan çekinmektedirler. Ders saati boyunca ona soru sorulacağı için strese giren hırçınlaşan ya da içine kapanan öğrencilerin var olması eğitimi de olumsuz etkilemektedir. Bu durumu yok etmek için öncelikle öğretmenin dikkatli olması gerekmektedir. Bu tarz bir öğrenciye karşı daha nazik ve kibar olunması, bilemediği durumlar karşısında ses tonunu yükseltmek ve azarlamak yerine bilmediği konularla ilgili yapılması gerekenleri aktarmayla işe başlanmalıdır. Nasıl öğrenmesi gerektiğini, herkesin her şeyi bilemeyeceği ve araştırma yapılarak, okunarak bilgilerin öğrenildiğinin anlatılmasının da işe yaradığı bilinmektedir.
Özellikle ilk aileden ayrılıp okul yaşamına başlayan çocuklarda okul stersinin aşılmaması tüm okul hayatını ve sonrasında iş hayatını etkilemektedir. Bu nedenle okula başlamanın bir travma etkisi yaratmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.