Başarısız olma korkusu yaşamımızın her evresinde yaşayabileceğimiz bir duygudur. Özellikle okul döneminde başarıyı elde etmek için yapılan çalışmaların strese neden olması da beraberinde bu kaygının oluşmasına neden olmaktadır.

Başarısızlık Korkusu Nedenleri ve Çözümleri

Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerin bu kaygıyı yaşamasının altında yatan nedenlerin başında başaramama korkusu neden olmaktadır. Başarısızlık korkusu yaşayanların bu duyguyu yaşadıklarını anlamaları için takip etmeleri gereken belirtiler şunlardır;

Çalışma programını ertelemek istemesi,

Sorulan sorulara kaçamak cevap vermesi,

Sorumluluk almaktan kaçınması,

Başarısızlık psikolojisi nasıl aşılır sorusunun yanıtını arayanların bu maddelere dikkat etmesi gerekmektedir. Bu belirtilerin gözükmesi halinde yapılması gerekenler ise ilk olarak bunların ortaya çıkmasına neden olan durumları tespit etmektir. Okul sürecinde sınav kaygısını yoğun şekilde yaşayan kişilerin başarısızlık korkusunu yaşamaları da beraberinde oluşan bir süreçtir. Bunu yok etmek için ilk olarak yapılması gereken sınavlara önceden hazırlanmaktır. Son anda hazırlanılan sınavlar endişe yaratacağı gibi başarma durumunu Da ortadan kaldırmaktadır. Şu bir gerçektir hiçbir başarı şans eseri elde edilmez. Öncesinde bir hazırlık yapılması ve yoğun bir çalışmanın ürünüdür başarı.

Sınavlardan önce kendinize bir çalışma takvimi hazırlayın. Hangi sınava ne kadar süre hazırlanmanız gerektiğini belirledikten sonra notlarınızı toparlamayla işe devam edin. Eksik olan notları ve bilgileri bu şekilde tespit edebilir ve sınav öncesi hazırlanmaya başladığınız için notları tamamlamak için de yeterli süreniz olmuş olur.

Sınava hazırlık aşamasında düzenli olarak derslere hazırlanmak ve katılım sağlamak da önemlidir. Böylelikle hiçbir konuyu atlamamış olmaktasınız. Bilgilerin eksiksiz olması kaygıyı da yok etmektedir. Kendinden emin olan öğrenciler başarısızlık duygusunu da yaşamamaktadırlar.

Sınava hazırlık aşamasında yapılması gereken diğer detaylar ise aralıksız çalışma yerine mola vererek çalışmaktır. Zihninizi ve bedeninizi dinlendirmeniz gerekmektedir. Ayrıca kaliteli uyku da sınavdaki başarınızı etkilemektedir. En az 8 saatlik kaliteli uyku öğrencilerin yapması gereken en önemli detaydır. Beslenmeyi de unutmamak gerekmektedir. Sağlıklı bir beden ve sağlıklı beslenme tüm başarıları da beraberinde getirmektedir. Okul yaşamında düzenli bir çalışma programı başarısızlık korkusunu ortadan kaldırmaktadır.