Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler bu durumla başa çıkamayarak bazı yanlış yöntemlere başvurabilmektedirler. Özellikle başarıya şartlandırılan ve kendine güveni olmayan öğrenciler de sıklıkla karşılaşılan durum kopya çekme eğilimidir. Başkasının başarısından kendine başarı yapmak isteyen öğrencilerin bu durumdan kurtulması içinde bazı taktikleri uygulaması gerekmektedir. Okullarda kopya çekmenin suç olduğunu olmasa bile kendinize yapabileceğiniz en büyük zararın başkalarının bilgilerini çalarak yaptığınızı özellikle belirtmek isteriz.

Kopya çekmeden Başarmak

Kopya çekmeye maili olan öğrencilerin bunu fark etmeleri anında ya da öğretmenlerin durumu fark etmesiyle duruma önlem alınmalıdır. Kopya bir kere yapılmaya başlandığında ardından yüksek puanların gelmesiyle sürekli yapılır hale gelebilen bir durumdur. Bu nedenle alışkanlık haline gelmeden önce kopya ile geçme düşüncesi nasıl atılır sorusuna yanıt bulunması gerekmektedir.

Öğrencileri hataya sürükleyen en önemli olgu stres ve başarısızlık korkusudur. Başaramadığı zaman ailesinden ve çevresinin tutumlarından çekinen bireyler bu duygu ile başa çıkamayacaklarını anladıkları anda farklı yöntemlere eğilmektedirler. Bunlardan en fazla bilineni kopya çekmektir. Emek hırsızlığı olarak da adlandırılan kopya başka bir kişinin bilgi ve başarısını almak anlamına gelmektedir. Bundan kurtulmak için yapılması gereken düzenli ve disiplinli olmaktadır.

Düzen, programlı çalışma, disiplin tüm hayatımızda olması gereken kavramlardır. Okul yaşamından başlayarak ev, aile, iş ve sosyal yaşamımıza yansıtmamız gereken bu oldukları kavramamız gerekmektedir. İlk olarak okul yıllarında sınav kaygısı yaşamamak için düzenli bir çalışmayı takip etmeliyiz. Dersleri düzenli takip etmek, notlar almak, ön çalışma yapmak bu program dahilinde yapılması gerekenlerdir.

Kendimizi başkaları ile rekabet içinde görmek yerine öğrendiklerimizle kendimizi nasıl geliştirebiliriz sorusuna yanıt bulmalıyız. Rekabet içinde hırsla başarılı olma isteği de öğrencilere zarar vermektedir. Başarıyı elde etmenin amacı ve nedeni de önemlidir. Bir sınavda en yüksek notu almak için yapılacak pek ok yöntem vardır. Kopya çekmek, ezberlemek, sabah kadar çalışmak vs. gibi ama bunların hiç biri o sınavdan çıktıktan sonra bilgilerin aklınızda kalmasını ve ilerleyen yıllarda kullanmanızı sağlamaz. Bu nedenle neden ders çalıştığınızı ve neden sınavlarda başarılı olmak istediğiniz bilmeli ona göre çalışmalısınız.