Öğrenci ve öğretmen arasındaki ilişkinin sağlıklı olması sınava hazırlanma sürecinin sağlıklı ilerlemesini etkileyen önemli faktörlerden biridir. Öğrenciler sevmedikleri ya da kendilerini sevmediklerini düşündükleri öğretmenlerinin sınavlarında başarısız olacaklarmış gibi bir kaygıya kolayca kapılabildikleri gibi, sevdikleri ya da kendilerine daha yumuşak davranan öğretmenlerin sınavlarını da daha başarıyla atlatacaklarını düşünürler. Öğretmen ve öğrenci arasındaki ilişkinin sınav başarısında etkili olduğu aşikâr ancak öğretmeni tanıma soruları tahmin etmeye yarar mı?
Çocuğunuza öğretmenin sınavdan alacağı notu direkt olarak etkileyemeyeceğini anlatın.
Hiçbir öğretmen öğrencisinin daha düşük ya da daha yüksek not alması için öncelik kullanmaz. Dahası bu etik değildir ve öğretmenlik eğitiminde öğretilenlerle de çelişkili bir durumdur. Öğretmenler yalnızca çocukların daha iyi not alabilmeleri için gereken bütün çabayı gösterir ve onların en doğru bilgilere sahip olmaları için ellerinden geleni yaparlar. Ancak sınav esnasında herhangi bir yardımda bulunmaları ya da çocuğun negatif etkileneceği bir tavır sergilemeleri söz konusu değildir. Yine de birçok öğrenci psikolojik olarak tanıdıkları öğretmenin kendilerine sınavda daha çok yarar sağlayacağını, tanımadıkları öğretmenin ise sınav esnasında kendilerini kötü hissettirdiklerini düşündükleri için kurumsal birçok okulda sınav esnasında öğretmenler karıştırılarak sınavlara öğrencilerin derslerine girmeyen, pek tanımadıkları öğretmenlerin girmesi sağlanır ki bu tüm öğrenciler için eşit olsun ve adalet sağlansın.
Sınava hazırlanma sürecinde birçok öğrenci daha hızlı taktik geliştirebilecekleri yöntemlere yönelmeye eğilimli olabilir. Kopya çekmek, zihinsel enerjiyi yoğunlaştırarak bir şeyleri bilmeye çalışmak, tahmin de bulunarak soruların doğru cevabını öğrenmeye çalışmak gibi yöntemlerin çözüm olmadığını, bir iki sefer işine yaramış olsa bile uzun vadede onu tembelleştirerek başarısını ve sınav sonuçlarını olumsuz yönde etkileyeceğini anlatmaya çalışın. Çocuğunuz istikrarlı çalışmaya ve kendi emeğiyle bir şeyler elde etmeye şimdiden alışsın. Çalışmadan başarı kazanamayacağını gösterin. Erken yaştan kazanılması gereken bu alışkanlık şimdiden kazanılmazsa çocuğunuz tembel biri olup çıkabilir ve hayatı boyunca sorumluluklarından kaçmaya çalışarak işini sadece şansa bırakabilir.