Sınav tüm öğrencilerin korkulu rüyasıdır. Okul hayatı boyunca sınavlara hazırlanmak öğrenciler için zorlayıcı olmaktadır. Bu korkuların ve kaygıların geçmesi için sınav taktiklerini uygulamak ve zihni açık tutmak gerekmektedir.
Sınava Hazırlanırken Yapılması Gerekenler
Sınava çalışmadan önce zihin açma egzersizi uygulamak isteyenlerin ilk olarak yapması gereken sınav korkusunu içinden atmaktır. Sınav korkusu yaşayan kişilerin dikkatleri dağılmakta ve panikleyerek bildiklerini bile yanlış yapmaya başlamaktadırlar. Bu nedenle ilk aşılması gereken konu korku ve kaygıdır. Burada bir noktaya değinmek istiyoruz. Sıfır kaygı da başarısızlığa neden olmaktadır. Bu nedenle kaygı miktarı önemlidir. Hiç olmaması başarısızlık getirdiği gibi çok olması da başarısızlığa neden olmaktadır.
Sınav taktikleri için yapılması gereken ve uyulması halinde başarıyı beraberinde getiren bazı detaylar şunlardır;
Sınav öncesi iyi beslenmek gerekir. Bilindiğinin aksine karbonhidrat ve şeker başarıyı getirmemektedir. Öğrencilerin tüketmesi gereken besin grubu protein ağırlıklı olanlardır.
Sınav çalışmalarında kendinizi yorgun hissettiğiniz artık algılamanızın düştüğünü düşündüğünüz durumlarda açık havada yürüyüş yapmaya çıkın. Çalışmaya ara verin ve spor yapın. Bu bedeninizi olduğu gibi zihninizi de canlandıracak en önemli detaydır.
Sınav çalışmalarında yapılan en büyük hatalardan bir de sabahlamaktır. Sabaha kadar dinlenmeden ders çalışmak zihninize aşırı yüklenmek anlamına gelmektedir. Bu da sınav sırasında karışıklığı ve dikkatinizin dağılmasına neden olacaktır.
Çalışma sırasında uzun süreli çalışmalar yerine ara ara kısa molalar verilmesi zihnin daha iyi çalışmasına neden olacaktır. 10 dakika gibi teneffüs arası vermeniz konuları daha iyi anlamanıza ve sıkılmadan sınava hazırlanmanızı sağlayacaktır.
Tüm konuları bir defa çalışmakta faydalı değildir. Günlere ve saatler bölmeniz daha faydalı olacaktır. Planlı çalışmak her zaman başarıyı beraberinde getirir.
Cep telefonlarından uzak durmak çalışma programınızın ilk maddesi olmalıdır. Sınava hazırlanırken aynı anda mesajlaşmak verimli bir çalışma şekli değildir.
Arkadaşlarınızla birlikte çalışmayı deneyin. Birlikte çalışmak her zaman daha verimli olmaktadır. Notların paylaşılması anlaşılmayan konulara farklı bakış açıları getirilmesi ve bilgi paylaşımının daha iyi yapılasını sağladığı için grup çalışmaları verimli olmaktadır.
Son olarak ders çalışmaya hazır olduğunuzda masaya oturun hazır olmadığınız bir durumda sınava çalışmak vakit kaybından başka bir şey değildir.